arkeoloji dunyası
KURŞUNLU MANASTIRI

ARKEOLOJİ DÜNYASI

ARKEOLOJİ ETKİNLİKLERİ

ARKEOLOJİ BELGESELLERİ

ARKEOLOJİ HABERLERİ

arkeoloji haber arşivi

ARKEOLOJİ KAZI HABERLERİ

ARKEOLOJİ KAZILARI

 

ANTİK BÖLGELER

ANTİK KENTLER

ANADOLU UYGARLIKLARI

MÜZELER

TARİH ÇAĞLARI

MİTOLOJİ

Tanrılar-Tanrıçalar-Kahramanlar ve Atrübüleri

ARKEOLOJİ SÖZLÜĞÜ

ARKEOLOJİ MAKALELERİ

 

ARKEOLOJİ KİTAPLARI

ARKEOLOJİ GEZİLERİ

İST. ARK. MZ. SEMİNERİ

 

ARKEOLOJİ GEZİLERİM

ARKEO DOSTLAR

ARKEO İLGİNÇ

SÖZ SİZDE

MESAJINIZ VAR

YEREL ARAŞTIRMACILARIMIZ

ARKEOLOJİ HOCALARI

ARKEOLOJİ SİTELERİLİNKLERİ

 

 

Kurşunlu Manastırı, ülkemizin geniş tarih ve kültür yelpazesinde, dilek yarımadası üzerinde deniz seviyesinden ortalama 900 metre yükseklikte Kuşadasının Davutlar ilçesi sınırları içinde, Kuzeyinde efes (30 Km.) Batısında Prien( 3 Km ) altında Davutlar , Orman içinde gizliliğini koruyan bir manastır. Bütün görkemiyle bir ibadet okulu, zamanın acımasız şartlarına yapısındaki sağlamlık katkısı malzeme olan kurşun ile desteklenmiş ve zamanımıza kadar ayakta kalması ve insan oğlunun acımasız tahrip etme gücüne rağmen dayanmış, önünden akan büyük su kaynağıda içilemiyecek kadar soğuk ve Davutlar'ın su kaynağı durumunda. Kuşadası Turizm Müdürlüğünün ve Davutlan Belediyesinin ortaklaşa yaptıkları yerel araştırma ve incelemeye göre Manastırın içinde büyük bir klise, bir küçük klise (şapel) tahrip olmuş freskler barınma odaları mutfak kiler vs. T.C. tarih ve kültür varlıklarını koruma bakanlığınca koruma altına alınmış olup tesçil edilmiştir.

Manastırın yapısı itibariyle, Efesteki Meryem Ana şapelinin karakteristik yapısı ve özelliği aynıdır, aynı yapı özelliğinin St.. Jean Kilisesi Selçuk ile de uyumlu ve aynı özellikteki yapısal tarzı yani aynı yapı tekniğiyle yapılmış olması tesadüflerle olamaz, Efes Metropoline 30 Km. uzaklığı olan bu manastırın bölge itibariyle Milet,Didim, Prien - Efes liman şehirleri arasındaki yakınlıklarıda bölgenin çarpıcı özelliği herbirinin birer liman şehirleri olması bir özelliktir. İncilde sık sık adı geçen EFES'in Hristiyan inançlanrına göre çok önemli olduğu ve Hz. Meryem'in İsa'dan sonra buralara bölge itibariyle geldiği açıklanmakta olup havari St. Jean'ında Selçuk'ta (EFES) inşa ettirdiği bu günki basilikum yani kilise kesin bir kanıt olarak karşımıza çıkmaktadır. Hz. İsa'dan sonra Hz. Meryem'in Kudüs'ü terketmesi, havariler ile birlikte kuzeye Anadoluya geldiğinin birçok kanıtıda bugün Türkiye'nin 12-13 bölgesinde görünen ve bilinen, kimi Meryem adına kimi İsa adına kimide Hristiyanlık adına yapılmış kiliseler ve manastırlar vardır.

Hz. Meryem'in Kudüsten ayrıldıktan sonra, putperestlerin saldırılarından kurtulmak ve gizlenmek ve izlerini kaybettirmek amacı ile Anadolu'nun değişiklik bölgelerine yapılan bu hicret havariler tarafından bilinçli olarak düşünülmüş ve gittikleri her yerde tek tanrı inancını yaymak için çaba sarfedilmiştir. Dikkat edilirse hep doğanın koynunda hakim tepeler ve yamaçlar üzerinde savunma düzenine açık yerlerde inşa edilmiştir, aynı Kurşunlu Manastırının konumu gibi, İncil'de ve Kur-an'da Meryem'in İsa'yı dağda bilinmeyen gözden uzak bir yerde dünyaya getirdiği açıklanmaktadır. Önünden sular akan bir yer (Biz Meryem'i, ve oğlunu aziz kıldık, onları Tur dağında önünde sular akan bir yere yerleştirdik.) Kur-an suresi insanların su kaynakları etrafında yerleşik yaşamış olmaları tesadüf değildir. İnsanın yaradılış itibariyle dağlara dikey olarak çıkmasıda zordur.hep (tur) atarak çıkılır olması da tesadüf değildir. Şimdi bu Kurşunlu Manastırının (Virgin Mary)nin Efes'e gelmeden evvel gizli yaşadığı son mekan olduğunu ve buradan İncil felsefesinin yayıldığı ve Hristiyanlık inancının havarilerle tebliğinin gerçekleştiği düşüncesi görülmektedir.

Bu makale, bir www.kwps03.com çalışmasıdır

 
        mesaj kutusu  Konuk  Defteri     

arkeolojidunyasi@gmail.com

bana ulaşmak için yukardaki maili kullanın veya üzerine tıklayın