ARKEOLOJİ ANA BİLİM DALLARI
PREHİSTORYA ANABİLİM DALI
GENEL BİLGİLER:
Diptarih ya da tarih öncesi anlamına gelen Prehistorya, insan soyunun insanlaşma sürecine girişinden, yani alet üreten bir varlık haline gelmesinden yerleşik yaşama geçmesine kadar geçen ve insanlık tarihi sürecinin %99'undan fazla bir bölümünü kapsayan zaman dilimi içindeki avcı-toplayıcı insanı; onun yaşam biçimine ilişkin tüm kalıntıları, içinde yaşadığı doğal çevreyi araştırma ve kazılarla kronolojik bir düzen içinde inceleyen bir bilim dalıdır. Ayrıca insanlığın, topluluktan topluma, bir başka deyişle üretim öncesi ekonomiden üretim ekonomisine geçişini saptamayı amaçlayan kazı ve incelemeler de yapar.
|
PROTOHISTORYA VE ONASYA ARKEOLOJISI ANABILIM DALI
GENEL BILGILER: Protohistorya ve Onasya Arleolojisi Anabilim Dali Dil ve Tarih-Cografya Fakultesinin, Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bolumune baglidir. Anabilim Dalinda, Onasya ulkeleri ve ozellikle en onemli bir parcasi olan Anadolu'nun ontarih (protohistorya) ve tarih (historia) caglarindaki arkeolojisi okutulur. Guney ve Kuzey Mezopotamya'da gelisen ve genis bir etki alani olan Sumer, Akkad, eski Babil ve Assur sanatlari, ayrintili bir sekilde incelenir. Civi yazisi kullanilan bu kavimlerin biraktigi maddi kultur kalintilari her turlu kronolojik bir duzen icerisinde, karsilastirilarak incelenir. Onasya ulkeleri icinde, cografi konumu nedeniyle kilit noktasi niteligindeki Anadolu'nun ontarih ve tarih caglarinin baslangicindan, M.O.6.yuzyilin ortalarina kadar gecen zaman icindeki arkeolojisi (neolitik, kalkolitik, eski tunc cagi kulturleriyle Assur ticaret kolonileri, Hitit, Gec Hitit, Urartu ve Frig donemleri) okutulan derslerin en onemli kesimini olusturur. Anadolu'nun, dogu ve bati arasindaki durumu yerli sanati, komsu ulkelerle olan sanat alisverisi ve Anadolu-Ege, Anadolu-Kibris iliskileri eski Suriye ve Iran arkeolojisi uzerinde de ayrintili bir sekilde durulur.
KLASİK ARKEOLOJİ
Klasik Arkeoloji:Ana konusunu arkaik dönemden başlayarak Roma İmparatorluk Çağına kadar olan tarihsel süreci ele almasının yanında , İnsanın ortaya çıktığı i1k andan itibaren yaşam kavgası ve sanat adına oluşturduğu tüm değerleri arayıp bulan, onların malzemesine, yapısal biçimlerine, teknolojisine ve de eskilik ve yenilik sırasına (tabakalarına) göre tarif ve tasnife tabi tutan bir bilim dalıdır.
Dünya uygarlık tarihinin kaybolmuş belgelerini bilimsel kazı yöntemleri ile ortaya çıkarır. Arkeoloji bilimi çeşitli bilim dallan ile işbirliği içinde olan bir bilim dalıdır. Onlara kaynak temin ettiği gibi, bu bilim dallarının metotlarından da yararlanır. Kültür kalıntılarının yerlerinin tespiti, kazılarla ortaya çıkarılması, temizlenmesi, konservasyonu, tarif ve tasnife tabi tutulması ve tarihlendirilmesi aşamalarımda Fen ve Sosyal Bilimlerin metotlarını uygular.
|