arkeoloji dunyası
Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölümü

ARKEOLOJİ DÜNYASI

ARKEOLOJİ ETKİNLİKLERİ

ARKEOLOJİ BELGESELLERİ

ARKEOLOJİ HABERLERİ

arkeoloji haber arşivi

ARKEOLOJİ KAZI HABERLERİ

ARKEOLOJİ KAZILARI

 

ANTİK BÖLGELER

ANTİK KENTLER

ANADOLU UYGARLIKLARI

MÜZELER

TARİH ÇAĞLARI

MİTOLOJİ

Tanrılar-Tanrıçalar-Kahramanlar ve Atrübüleri

ARKEOLOJİ SÖZLÜĞÜ

ARKEOLOJİ MAKALELERİ

 

ARKEOLOJİ KİTAPLARI

ARKEOLOJİ GEZİLERİ

İST. ARK. MZ. SEMİNERİ

 

ARKEOLOJİ GEZİLERİM

ARKEO DOSTLAR

ARKEO İLGİNÇ

SÖZ SİZDE

MESAJINIZ VAR

YEREL ARAŞTIRMACILARIMIZ

ARKEOLOJİ HOCALARI

ARKEOLOJİ SİTELERİLİNKLERİ

 

MUĞLA ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ
48121 Kötekli/MUĞLA Tel.: 0 252 211 15 42 Faks : 0 252 223 86 56

 

İlk olarak 1993 yılında üniversitemizin Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü adı altında Klasik Arkeoloji ve Sanat Tarihi anabilim dallarını kapsayacak şekilde kurulan bölümümüz, 2003 yılında Arkeoloji Bölümü olarak ayrılmıştır. 1996 yılından günümüze dek lisansüstü eğitim verilmektedir. 2005-2006 eğitim yılı ile birlikte bölümümüz lisans eğitimi vermeye başlamıştır.

 

Ülkemizde eğitim veren Arkeoloji bölümleri, uluslararası alanda yabancı üniversiteler ve araştırmacılar ile rekabet eden ve yabancı dilde en çok yayın yapan bölümlerin başında gelmektedir. Sahip olduğumuz arkeolojik kalıntıların zenginliği bu rekabeti her zaman geliştirmek ve geleceğe taşımak için büyük bir potansiyeldir. Bunun bilincinde olan üniversite yönetimimiz bu gerekçeler doğrultusunda Karya Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (KAUM) kurulmasına ve geliştirilmesine de olanak sağlamıştır. Bölümümüzde bugüne dek Karya Bölgesi'nin dip tarihini aydınlatabilmek ve bölge malzemesinin ciddi boyutlarda araştırılmasını sağlamak amacıyla araştırmalar yapılmaktadır. Bu bağlamda, 2004 yılında Muğla Üniversitesi ile Muğla Valiliği arasında imzalanan protokol gereği, Karya Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından yürütülen "Muğla'da Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunmasında Yaşanan Sorunlar: Kültürel ve Doğal Kaynak Yönetimi" adlı projesinin ön araştırması tamamlanarak kitap halinde yayınlanmıştır. Karya Araştırma ve Uygulama Merkezi 2005 yılında yine Muğla Üniversitesi ile Muğla Valiliği arasında imzalanan protokol kapsamında halen devam etmekte olan "Muğla Kültür Envanteri" projesini yürütmektedir. Bunun yanı sıra Bölümümüz öğretim elamanlarınca Kaunos ören yerinde kazı çalışmaları, ayrıca Bodrum yarımadasında Pedasa, Aspat, Hydai, Kissebükü, Sedir Adası, Mobolla ve İdyma ören yerlerinde yüzey araştırmaları yapmaktadır.

 

Amaç:

Bölümümüz, lisans eğitimi ile birlikte öğrencilerimizi iyi bir arkeolog olarak yetiştirip onlara meslek kazandırırken, insanoğlunun binlerce yıllık serüveni içerisinde başta Anadolu olmak üzere Antik dönemde yaratmış olduğu uygarlıkları tüm kültürel öğeleri ile birlikte ele alıp, sanatsal ve düşünsel yaratılarını anlamlandırabilmeyi ve geçmiş ile günümüz arasındaki bağı neden-sonuç ilişkisi kapsamında analitik olarak yorumlamayı öğretmeyi amaçlamaktadır.

 

Yüksek Lisans/Doktora İmkanı:

Bölümümüzde tezli yüksek lisans programı bulunmaktadır ve bölümümüze girecek olan yüksek lisans öğrencilerinden LES (Lisans üstü Eğitim Sınavı) ve ÜDS (Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı) şartı aranmaktadır.

 

Mezunların Alacağı Unvanlar / İstihdam Alanları:

Programdan mezun olacakların istihdam edilebilecekleri yerler: T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde, Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Koruma Kurulu Müdürlükleri, Devlet Müzeleri, Özel Müzeler, DÖSİM vb. kurumlarda uzman, danışman ve üniversitelerde araştırmacı.

 

Tavsiyeler:

Arkeoloji bilimi çoğunlukla yabancı dilde yayınlanmış ve yayınlanmakta olan bilimsel yayınları takip etmeyi gerektirmektedir. Bu nedenle öğrencilerimizin uluslararası rekabet ortamı yaratabilmek ve iyi birer arkeolog olabilmeleri için en azından bir yabancı dili akıcı bir şekilde konuşabilmeleri gerekmektedir.

Türkiye'deki tüm bilim alanlarında ve özellikle de Sosyal Bilimlerde olduğu gibi iş olanakları Arkeolojide de sınırlıdır. Öğrencilerimizin bu mücadeleye daha güçlü çıkabilmeleri için olabilecek en iyi özellikleri kendilerinde barındırmaları gerektiğini belirtmek gerekir. Birden fazla yabancı dil, ders notlarındaki başarı, kazı tecrübeleri ve bilgisayar kullanımı gibi konularda öğrencilerimizin başarısı doğrudan iş hayatlarını ve iş bulma olasılıklarını etkileyen unsurların başında gelmektedir.

 

 


Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Adnan Diler
Posta Adresi
Muğla Üniversitesi
Fen Edebiyat Fakültesi
Arkeoloji Bölümü
48000 Kötekli / MUĞLA

e-posta : adnandiler@yahoo.com

 

Prof. Dr. Adnan Diler

adnandiler@yahoo.com

Yrd. Doç. Dr. Kaan İren

kaaniren@mu.edu.tr

Dr. Abdulkadir Baran

baran@mu.edu.tr

Araş. Gör. Ufuk Çörtük 

cufuk@mu.edu.tr

Araş. Gör. Mehmet Gürbüzer

mgurbuzer@mu.edu.tr

Araş. Gör. Sinem Türkoğlu

sturkoglu@mu.edu.tr

Uzm. Şahin Gümüş

sgumus@mu.edu.tr

Araş. Gör. Hülya Bulut

(35. Madde ile Ege Üniversitesinde görevlendirilmiştir.)

Araş. Gör. Özlem Vapur

(35. Madde ile Ankara Üniversitesinde görevlendirilmiştir.)

Araş. Gör. Esra Gülseven

(35. Madde ile İstanbul Üniversitesinde görevlendirilmiştir.)

 

KARYA ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ

MUĞLA ÜNİVERSİTESİ - FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ

PROJELER
MUĞLA KÜLTÜR ENVANTERİ PROJESİ Bodrum Yarımadası'nda Leleg Uygarlığı'nın Merkezi Pedasa'da "Hobi Arkeolojisi ve Arkeoloji Parkı Projesi"
Muğla' da Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunması ve Yasaların Uygulanmasında Yaşanan Sorunlar: Kültürel Kaynak Yönetimi Ön Araştırması

KAZILAR
PEDASA
DAMLIBOĞAZ

ARAŞTIRMALAR
Karia Dip Tarihi Envanteri Projesi
Damlıboğaz-Hydai ve Leleg Yarımadası Araştırmaları

Daha fazla bilgi ve bölümün internet sayfasına ulaşmak, Dydima ve Lelegler makaleleri için aşağıdaki linke tıklayınız
http://www.arkeoloji.mu.edu.tr

 
        mesaj kutusu  Konuk  Defteri     

arkeolojidunyasi@gmail.com

bana ulaşmak için yukardaki maili kullanın veya üzerine tıklayın