arkeoloji dunyası
ANKARA ÜNİVERSİTESİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ

ARKEOLOJİ DÜNYASI

ARKEOLOJİ ETKİNLİKLERİ

ARKEOLOJİ BELGESELLERİ

ARKEOLOJİ HABERLERİ

arkeoloji haber arşivi

ARKEOLOJİ KAZI HABERLERİ

ARKEOLOJİ KAZILARI

 

ANTİK BÖLGELER

ANTİK KENTLER

ANADOLU UYGARLIKLARI

MÜZELER

TARİH ÇAĞLARI

MİTOLOJİ

Tanrılar-Tanrıçalar-Kahramanlar ve Atrübüleri

ARKEOLOJİ SÖZLÜĞÜ

ARKEOLOJİ MAKALELERİ

 

ARKEOLOJİ KİTAPLARI

ARKEOLOJİ GEZİLERİ

İST. ARK. MZ. SEMİNERİ

 

ARKEOLOJİ GEZİLERİM

ARKEO DOSTLAR

ARKEO İLGİNÇ

SÖZ SİZDE

MESAJINIZ VAR

YEREL ARAŞTIRMACILARIMIZ

ARKEOLOJİ HOCALARI

ARKEOLOJİ SİTELERİLİNKLERİ

 

ANKARA ÜNİVERSİTESİ DİL TARİH VE COĞRAFYA FAKÜLTESİ
ARKEOLOJİ VE SANAT TARİHİ BÖLÜMÜ

BOLUM BASKANI
Prof.Dr.Kutlu EMRE


GENEL BILGILER: Arkeoloji ve Sanat Tarihi, 2547 sayili Yuksekogretim Yasasi geregi, idari anlamda birlestirilmis, ancak akademik bir butunluk arz etmeyen dort farkli anabilim dalindan (1.Prehistorya; 2.Protohistorya ve Onasya Arkeolojisi; 3.Klasik Arkeoloji; 4.Sanat Tarihi) olusturulmustur. Soz konusu ana bilim dallarinin sahip olduklari farkli arastirma alanlari, yontemleri onlarin bagimsiz egitim-ogretim statulerinin sakli tutulmasina neden olmustur. Ayrica Sanat Tarihi alaninin diger uc ana bilim dalindan da tamamen farkli olusu, bolumun adlandirilmasinda "ve" sozcugunun kullanilmasini zorunlu kilmistir. Boylece bilim dallarinin gelismis ulke universitelerindeki benzerleriyle uygunlugu saglanmaya calisilmistir. Bolum ana bilim dallarindaki calismalar, genis olcude arkeolojik kazi ve yuzey arastirmalarina dayanmaktadir.

KLASIK ARKEOLOJI ANABILIM DALI

GENEL BILGILER: Klasik Arkeoloji Anabilim Dali, dort profesor, iki docent, bir doktor asistan ve iki asistanla; Roma, Yunan ve bunlarla cagdas uygarliklarla ilgili bilgi veren Dil ve Tarih-Cografya Fakultesinin kurulusu ile birlikte faaliyete gecmis bir daldir. Anabilim Dali ogretim uyelerinin devam eden, Arykanda, Smintheion, Magnesia ve Nysa oren yerlerinde kazilarinin bulunmasi, klasik arkeoloji ogrenimi yapan ogrencilerin bir kismina teorik bilgi yani sira, kazi deneyimi de vermektedir. Klasik Arkeoloji Anabilim Dalindan mezun olan ogrenciler ilgili kamu kuruluslarinda arkeolog olarak gorev alabildikleri gibi; iyi yabanci dil bilenlerine tercuman rehber olma sansi da saglanmaktadir. Istanbul Universitesi disinda klasik arkeoloji egitimi veren diger tum universitelerin akademik kadrolarin Dil ve Tarih-Cografya Fakultesi, Klasik Arkeoloji Anabilim Dali kokenli olmasi, uygulanan egitim ve ogretimin bir gostergesidir.
ANABILIM DALI BASKANI
Prof.Dr. Cevdet BAYBURTLUOGLU

PREHİSTORYA ANABİLİM DALI

GENEL BİLGİLER:
Diptarih ya da tarih öncesi anlamına gelen Prehistorya, insan soyunun insanlaşma sürecine girişinden, yani alet üreten bir varlık haline gelmesinden yerleşik yaşama geçmesine kadar geçen ve insanlık tarihi sürecinin %99'undan fazla bir bölümünü kapsayan zaman dilimi içindeki avcı-toplayıcı insanı; onun yaşam biçimine ilişkin tüm kalıntıları, içinde yaşadığı doğal çevreyi araştırma ve kazılarla kronolojik bir düzen içinde inceleyen bir bilim dalıdır. Ayrıca insanlığın, topluluktan topluma, bir başka deyişle üretim öncesi ekonomiden üretim ekonomisine geçişini saptamayı amaçlayan kazı ve incelemeler de yapar.

EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI:
Sekiz yarıyıl süren bağımsız lisans öğretimi düzeyinde, temel öğretim olarak, Anadolu Prehistoryası'na, özellikle de Paleolitik (Yontmataş Çağı) Çağ'a ağırlık verilerek, genel kavram ve tanımların ışığında dünya prehistoryası tanıtılır. Anadolu ve dünyada prehistorik açıdan yapılan kazı ve araştırmalarla ortaya konan sonuç ve veriler, kuramsal ve uygulamalı bir biçimde derslerin konuları içine dağıtılarak öğrencilere aktarılır. Ayrıca öğrenciler Yan Dal olarak; Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi, Klasik Arkeoloji, Paleoantropoloji, Fizik Antropoloji, Etnoloji, Halk Bilimi, Sanat Tarihi, Coğrafya, Eski Çağ Tarihi, Felsefe, Bilim Tarihi, Bilgisayar (DTCF), Biyoloji ve Jeoloji' (Fen Fakültesi) den seçmeli dersler alabilirler.
Söz konusu program, öğrenciye verdiği Yontmataş Çağı formasyonuyla Türkiye üniversitelerinde tek olma özelliği taşımaktadır.
Teorik olarak yapılan derslerin uygulamaları Prehistorya Anabilim Dalı Laboratuvarı'nda yapılmaktadır. Anabilim Dalı'nca yürütülen kazılara ve yüzey araştırmalarına her yıl en az 20-25 istekli öğrenci götürülmekte ve bu öğrencilere derslerde teorik olarak verilen prehistorik arkeoloji yöntemleriyle ilgili bilgilerin, pratik olarak desteklenmesi fırsatı verilmektedir. Ayrıca, öğrencilerin Ankara'da bulunan müzelerde bilgilerini tamamlama şansları vardır. Öğrencilerin Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Tarih Kurumu, İngiliz Arkeoloji Enstitüsü ve Amerikan Arkeoloji Enstitüsü kütüphaneleri ile diğer üniversitelerin kütüphanelerinden yararlanma olanakları bulunmaktadır.
Anabilim Dalı Başkanı: Prof.Dr.Işın YALÇINKAYA

PROTOHISTORYA VE ONASYA ARKEOLOJISI ANABILIM DALI

GENEL BILGILER: Protohistorya ve Onasya Arleolojisi Anabilim Dali Dil ve Tarih-Cografya Fakultesinin, Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bolumune baglidir. Anabilim Dalinda, Onasya ulkeleri ve ozellikle en onemli bir parcasi olan Anadolu'nun ontarih (protohistorya) ve tarih (historia) caglarindaki arkeolojisi okutulur. Guney ve Kuzey Mezopotamya'da gelisen ve genis bir etki alani olan Sumer, Akkad, eski Babil ve Assur sanatlari, ayrintili bir sekilde incelenir. Civi yazisi kullanilan bu kavimlerin biraktigi maddi kultur kalintilari her turlu kronolojik bir duzen icerisinde, karsilastirilarak incelenir. Onasya ulkeleri icinde, cografi konumu nedeniyle kilit noktasi niteligindeki Anadolu'nun ontarih ve tarih caglarinin baslangicindan, M.O.6.yuzyilin ortalarina kadar gecen zaman icindeki arkeolojisi (neolitik, kalkolitik, eski tunc cagi kulturleriyle Assur ticaret kolonileri, Hitit, Gec Hitit, Urartu ve Frig donemleri) okutulan derslerin en onemli kesimini olusturur. Anadolu'nun, dogu ve bati arasindaki durumu yerli sanati, komsu ulkelerle olan sanat alisverisi ve Anadolu-Ege, Anadolu-Kibris iliskileri eski Suriye ve Iran arkeolojisi uzerinde de ayrintili bir sekilde durulur.
ANABILIM DALI BASKANI
Prof.Dr. Kutlu EMRE

KLASİK ARKEOLOJİ ANA BİLİM DALI

OGRETIM UYE VE ELEMANLARI
Prof.Dr. Cevdet BAYBURTLUOGLU
Prof.Dr. Vedat IDIL
Prof.Dr. Coskun OZGUNEL
Prof.Dr. Orhan BINGOL
Doc.Dr. Seyhan DORUK
Ars.Gor. Erhan OZTEPE
Ars.Gor. Kutalmis GURKAY
Ars.Gor. Musa KADIOGLU

PROTOHISTORYA VE ONASYA ARKEOLOJISI ANABILIM DALI

OGRETIM UYE VE ELEMANLARI
Prof.Dr. Kutlu EMRE
Prof.Dr. Hayat ERKANAL
Prof.Dr. Aykut CINAROGLU
Prof.Dr. Aliye OZTAN
Yard.Doc.Dr. I. Tunc SIPAHI,
Yard.Doc.Dr. Tayfun YILDIRIM
Ars Gor. Fikri KULAKOGLU
Ars Gor. Vasif SAHOGLU
Ars Gor. Firat DALTABAN

duzenlenebiliralan

 
        mesaj kutusu  Konuk  Defteri     

arkeolojidunyasi@gmail.com

bana ulaşmak için yukardaki maili kullanın veya üzerine tıklayın