arkeoloji dunyası
2006 arkeoloji haberleri-2

ARKEOLOJİ DÜNYASI

ARKEOLOJİ ETKİNLİKLERİ

ARKEOLOJİ BELGESELLERİ

ARKEOLOJİ HABERLERİ

arkeoloji haber arşivi

ARKEOLOJİ KAZI HABERLERİ

ARKEOLOJİ KAZILARI

 

ANTİK BÖLGELER

ANTİK KENTLER

ANADOLU UYGARLIKLARI

MÜZELER

TARİH ÇAĞLARI

MİTOLOJİ

Tanrılar-Tanrıçalar-Kahramanlar ve Atrübüleri

ARKEOLOJİ SÖZLÜĞÜ

ARKEOLOJİ MAKALELERİ

 

ARKEOLOJİ KİTAPLARI

ARKEOLOJİ GEZİLERİ

İST. ARK. MZ. SEMİNERİ

 

ARKEOLOJİ GEZİLERİM

ARKEO DOSTLAR

ARKEO İLGİNÇ

SÖZ SİZDE

MESAJINIZ VAR

YEREL ARAŞTIRMACILARIMIZ

ARKEOLOJİ HOCALARI

ARKEOLOJİ SİTELERİLİNKLERİ

 

  Hasankeyf, I. Van Gölü Havzası Sempozyumu, Arykanda, Phaselis, Nikomedia, Herakleia Hieronu, Altın post efsanesi, Muğla kazıları, Sualtı arkeoloji sempozyumu, Colesia, isos, Aphrodisias, Göbeklitepe, Zeugma, Atina çömlekçiliği, Kapadokya, Thyateria, Hattuşaş, Sümela Manastırı, Zeus Altarı, Müzeler Genel Müdürlüğü, Adana Arkeoloji Müzesi, Arkeoloji Raporu

HASANKEYF

11 Eylül 2006
Tarihi kentler birliği üyeleri Hasankeyf'i ziyaret ettiler.
Tarihi kentler birliği başkanı ve Kayseri Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, "Bir avuç toprak içn can vereceğimizi söyleriz, ama tarihi eserleri koruma noktasında çok ihmalkarız" dedi.
Hasankeyf Belediye Başkanı A. Vahap Kusen, ilçede 6 bin mağara bulunduğunu belirtip "Hasankeyf tarihte mağara sakinlerinin başkenti olarak bilinir. 1970'e kadar bu mağaralarda yaşıyorduk. Mutlaka bu tarihe sahip çıkalım" dedi.
AA., Cumhuriyet

I. VAN GÖLÜ HAVZASI SEMPOZYUMU

Ağustos 2006
8-10 Eylül 2004 tarihinde İst. Üni. Avrasya Arkeoloji Enstitüsü önderliğinde yapılan, I. Van Gölü Havzası Sempozyumu kitaplaştırıldı. Projeye Erzurum Atatürk Üni., Van Yüzüncü Yıl Üni., Çekül Vakfı ve Van Valiliği katkıda bulunanlar. Avrasya Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Oktay Belli, "Kitabı Urartu'nun Başkentine armağan ediyoruz" dedi. Kitabın derlenmesini Van Valisi M. Niyazi Tanılır sağladı.

MUGLA 2006 KAZI VE ARAŞTIRMALARI

31 Temmuz 2006 Özcan Özgür
- Muğla Muğla valisi M. Temel Koçaklar, Muğla'da bulunan 195 ören yerinin 11 inde bilimsel, 7 sinde kurtarma kazıları yapılırken, 6 sında yüzey araştırmaları yapılacak açıklamasını yaptı. Kurtarma kazılarını Muğla, Marmaris. Bodrum. Milas müze müdürlükleri gerçekleştiriyor.
Cumhuriyet

SUALTI ARKEOLOJİSİ SEMPOZYUMU

Ağustos 2006
Kaş ilçemiz 29 Ekim 2006 tarihinde Sualtı Arkeoloji Bayramı yaşayacak. Denizaltında arkeolojik park oluşturulacak, Tunç Çağı limanı canlandırılacak, Uluburun II batığı su altında görülebilecek (Kopyası), " Uluslar arası Deniz Tarihi ve Sualtı Arkeolojisi Sempozyumu ve Atölye Çalışmaları" gerçekleştirilecek.

ISOS

İsos antik kenti yapıları zamana direniyor.
Hatay Arkeoloji Müzesi yetkileri, Bakanlıktan talep ettikleri 35 bin YTL gelirse Isos çalışmalarına hemen başlayacaklarını belirttiler. Kaçak kazılar sonucu, mozaik tesbit edilmişdi.
Isos, Hatay ın Erzin ilçesi yakınlarında bulunuyor.
Antik kent, Hitit, Pers, Roma, Selçuklu, Osmanlı, medeniyetlerine ev sahipliği yaptı. Kentte bulunan, liman, kale, tapınak, sarnıçlar, kemer zamana direnmeye çalışıyorlar. İsos, yüksekliği 7-8 m. bulan 2 Km. uzunluğunda su kanalları ile dikkati çekiyor.

APHRODISIAS

aphrodisias piskopos sarayı ali guneygul

APHRODISIAS Piskopos Sarayı ve editörünüz ali güneygül

Aphrodisias yap bozu nihayet tamamlanıyor

26/07/2006

1989 yılında çalınan baş biçimli dört bloktan sonuncusu da bulundu.

Aphrodisias antik kentinden 1989 yılında çalınan dört friz blokundan sonuncusu da bulundu. Aydın İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Nusret Debre, "Çalınan friz bloklarından üçü bulunmuştu. Bloklardan ikisi Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde, biri de Aphrodisias'ta. Kazı başkanı Roland Smith, PTNE 84-1-4 kazı numaralı kayıp blokun geçen yıl Londra'daki Barakat Galerisi'nde olduğunu tespit etti. Yazışmaların ardından blokun Aphrodisias Antik Kenti'nden çalındığı kesinleşti. Blok yakında Türkiye'ye getirilecek" dedi.
Aphrodisias Müze Müdürlüğü yetkilileri de II. Roma İmparatoru Tiberus döneminden kalma blokların, Tiberus'un zaferleri onuruna yaptırıldığını söyledi.

Friz blokları 1984 yılında dönemin kazı başkanı Prof. Nihat Erim tarafından Tiberius Portikosunda gün ışığına çıkarılmıştı.
AA, Radikal, Dünya

"KİLİN RENKLERİ" SERGİSİ

28 Ağustos 2006
Los Angeles Paul Getty Müzesinde açılan "Kilin Renkleri" adlı sergide Atina Çömlekçiliği sergileniyor. MÖ.550-340 yılları arasına tarihlenen kil eserler arasında, insan ya da hayvan başlı şarap kadehler ilgi çekti. Bu kaplarda, en az iki renk kullanılarak mitolojik sahneler betimlenmiş. Bazı eserlerde sanatçıların imzaları da bulunuyor.
Serginin özel katalogu, dönemin resim sanatı, seramik yapım teknikleri, süsleme özellikleri bilgilerini ve eserlerin killerinin, mikroskop, morötesi ve başka analiz yöntemleriyle inceleme sonuçlarını da içeriyor.
Konuyla ilgisi olanlara katkı sağlayacak, kataloğu elde etmeleri önerilir.
Özgen Acar - Cumhuriyet

KAPADOKYA

KAPADOKYA KAYA KİLİSELERİ TEHLİKEDE

22 Ağustos 2006
Kapadokya'daki kaya kiliseleri bakımsızlıktan teker teker yok oluyor.
Ürgüp Belediye Başkanı Bekir Ödemiş, "Kapadokya müzelerinden her yıl elde edilen 4 milyon YTL'nin bir kısmının kaya kiliselerinin bakım ve onarımına ayrılmasını gereğine işaret ederek, bu gidişle hepsini kaybedeceğiz" dedi.

Göreme Belediye Başkanı Fevzi Günal ise yıkılma tehlikesi bulunanlar kapatılıyor, "Kiliseleri kapatarak koruma olmaz. Meryem Ana Kilisesi yıkılmak üzere, Kılıçlar Kilisesi kapalı, çevredeki pek çok kilisede aynı durumda" dedi.
Cumhuriyet

THYATEIRA

AKŞEHİR KİTABELERİ ÇÖZÜLÜYOR

15 Ağustos 2006
Fransız arkeolog Thomas Drew Bear, daha önce çözülmemiş Roma Dönemi kitabelerinin çözümü için Akşehir de çalışmalara başladı

HATTUŞAŞ

3 Agustos 2006
Unesco Dünya Miras Merkezi Başkanı Franceco Bandarin ve eşi Patrizia, ülkemizdeki Dünya Miras listesinde yer alan ören yerlerini geziyor. Çorum Ortaköy'de Kazı başkanı Doç. Anderas Schachner görüşüp, 2008 yılını Dünya Hitit yılı ilan etmek için çalışacağını söyledi.
2008 yılında Çorum'da Uluslarası Hititoloji Kongresi yapılacak.
Bogazkale, 2006 yılında Dünya Miras listesine alınmıştı.
Cumhuriyet

SÜMELA MANASTIRI

22 Temmuz 2006 TRABZON

Sümela'da restorasyon tartışması
Trabzon'un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı'nda yapılan restorasyon tartışma yarattı. Maçka Belediye Başkanı ve bazı turistler, kullanılan taşların tarihi dokuya zarar verdiği savunurken, Trabzon Müzeler Müdürü ise eleştiriler haksız buluyor.


Sümela Manastırı'nın restorasyon devam ederken, projeye eleştiriler de var. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin hazırladığı proje kapsamında, restorasyon çalışmaları 10 yıldır sürüyor.

Restorasyonda kullanılan Ankara ve Bayburt taşı eleştirilerin odak noktası. Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç, taşın tarihi dokuyu gölgede bıraktığı görüşünde.

Genç, "Yeni yapılaşma, yapılaşma diyorum, restorasyon demiyorum, tamamen eski tarihi doku gölgede bırakılmış, eski haliyle bırakılsaydı daha iyi olurdu" dedi.

Manastırı gören turistler de restorasyona tepki gösterdi. Turistler, "Restorasyondan sonra burası bozuldu. Keşke eski haliyle kalsaydı" diye görüş belirtiler.

Restorasyon çalışmasını savunan Trabzon Müzeler Müdürü Nilgün Salih Yılmazer ise eleştirileri haksız buluyor.

Yılmazer, "Buradaki proje alalade proje değil, eleştirildiği gibi usulen yapılan bir proje de değil. Yalan yanlış eleştiriler yerine hep birlikte Sümela ören yerine sahip çıkalım" diye konuştu.

Ahmet Kayacık
NTV-MSNBC

SÜMELA için Görüşler
Cengiz Kurtoğlu - İstanbul 19 Temmuz 2006, Çarşamba
15.7.06 Cumartesi günü Sümela manastırını ziyaret ettim. 7. gidişim ve en son 3 yıl önce ziyaret etmiştim. Gördüğüm manzaraya inanamadım..Tarihi dokudan çıkmış, hiçbir özelliği kalmamış üstelik inşaatın devam ettiği sıradan bir yer olmuş. İsmi yaşatarak ören yerinde insanlardan para kazanalım düşüncesi var sanırım. Ancak yapının özelliği, daha önce insanı çeken cazibesi gitmiş. Kaybedilmiş bir yer olmuş Sümela.

abdullah korkmaz - İstanbul 19 Temmuz 2006, Çarşamba
kesinlikle MAÇKA belediye başkanının görüşüne katılıyorum. Geçtiğimiz yaz sümelaya büyük heyacanla gittim. Yapının bir çok bölümürest.nedeni ile kapalı ve retst.edilen bölümlerde ise tarihi hiçbir özellik kalmamış. Sadece resimlerde tarih var.

TAVŞANLI MOZAİK TARLASI

erotik mozayik14 Temmuz 2006
Tavşanlı'nın Çardaklı mahallesinde çiftçi Metin Akdoğan'ın tarlasında bulduğu mozaik, halk arasında "PALANGA" olarak adlandırılan tarihi şehrin habercisi olma ihtimali bölgede heyecan yarattı. Kütahya Müze Müdürü Metin Türktüzün bulunan mozayiğin Roma Dönemine ait olduğu kesinleşti dedi. Belediye Başkanı Ali İhsan Çakır, ortaya çıkan mozaiğin ilçenin geleceği için dönüm noktası olabileceğini vurguladı.
Tavşanlı-AA

ARYKANDA arykanda tiyatro

30 Haziran 2006
ARYKANDA (Arif Köyü- Fenike)Festivali kapsamında gerçekleşen Antik Tiyatrodaki konser muhteşem oldu. Baybutoğluna teşekkür plaketi verildi. Tekfen Flarmoni Orkestrası'nın konserine davetliler ve çevre köylerin sakinleri büyük ilgi gösterdi. 1971 yılından beri Kazı Başkanlığını Prof. Cevdet Bayburtoğlu'nun yaptığı ARYKANDA kazılarına AKBANK 1996 yılından bu yana destek veriyor.
arkeoloji dünyası

PHASELIS

05 Temmuz 2006 Çarşamba ANTALYA

- Kemer İlçesi'ne bağlı Tekirova Beldesi'nde bulunan ve her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği Phasalis Antik Kenti'nde elektrikler, 2 bin YTL'lik borç nedeniyle kesildi.


Antik kentin giriş kapısındaki turnikeler, elektrik kesintisi nedeniye çalışmayınca görevliler tarafından zincir çekilerek kapatıldı.
Yılda yaklaşık 150 bin turistin ziyaret ettiği antik kent içinde bulunan büfe ve tuvaletler de elektirik kesintisi nedeniyle kapanırken, turistler ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldi.

Bölgede 20 yıldır teknecilik yapan Mesut Kaçan turistlerin büyük sıkıntı yaşadığını söylerken; turizmci Mustafa Pehlivan ise yetkililerin bu konuya çözüm bulmasını istedi.

Tanju İyidoğan
NTV-MSNBC

PHASELIS

7 TEMMUZ 2006
Antik kenti başkan aydınlattı Borcu nedeniyle uzun süredir elektrikleri kesik olan Phasalis Antik Kenti'nin elektrik borcu, Tekirova Belediye Başkanı Yusuf Üras tarafından ödendi.
AA.

KALEHÖYÜK'E MÜZE

4 haziran 2006
Japonya'dan arkeoloji müzesi hibesi

Hükümeti arasındaki 30 Eylül 2005 tarihinde Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesinin Hibe Yoluyla Yapımına İlişkin Nota ve Görüşme Tutanakları, TBMM'de 25 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilmiştir.

2005 YILI ARKEOLOJİ RAPORU

"2005 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla 63 Türk, 37 yabancı kazısı, 30 müze kazısı, eski eser ve müze kaçakçılığının önlenmesi amacıyla da acil müdahale gerektiren 85 kurtarma kazısı gerçekleştirilmiştir. Bunların yanı sıra karayolu ve baraj etkileşim alanlarında yer alan 23 alanda acil kurtarma kazısı ve 4 alanda da yüzey araştırması yapılmıştır. Yine 2005 yılında ülkemizde 665 Türk, 31 yabancı bilim adamı tarafından yüzey araştırması gerçekleştirilmiştir. Böylece 2005 yılında 238 adet kazı, 101 adet yüzey araştırması olmak üzere toplam 339 adet bilimsel araştırma gerçekleştirilmiş. Detaylı bilgi "ARKEOLOJİ KAZILARI" sayfasında

 

NIKOMEDIA

Klasik Arkeoloji cenneti

İzmit Haber: Oktay Özgür
KOCAELİ (KOÜHA) - Kocaeli Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ayse Çalık Ross, İzmit'in klasik arkeoloji için bir cennet olduğunu söyledi. Anıtpark Yerleşkesi'nde yapılan "İzmit ve Arkeoloji" adlı konferansta konuşan Ross, İzmıt dışında çalışma yapmakta olduklarını belirterek, "Arkeoloji Bölümü'nün teknik altyapısı hazır olduğunda İzmit'e el atacağız" dedi. İzmit'te daha önce birkaç kurtarma çalışması dışında arkeolojik araştırmada bulunulmadığını söyleyen Ross, Kocaeli Üniversitesi'nde arkeoloji bölümü açılmasının çok yerinde bir karar olduğunu dile getirdi. Ross, çok sayıda deprem olması ve Roma zamanında, adı Nikomedia olan İzmit'in üstüne yeni, modern bir şehir kurulması nedeniyle arkeolojik dokunun yıpranmış olduğunu söyledi. Nikomedia'nın doğunun başkenti olduğunu hatırlatan Ross, "Eskiden burada, surlarla çevrili, içinde biri kesinlikle Hellenistik olmak üzere 2 tiyatro binası, bir Roma hamamı, bir Roma tapınağı, liman ve iskele bulunuyordu" diye konuştu. Ross, Nikomedia'da, Roma İmparatoru Augustus adına bir tapınak bulunduğunu belirterek, önemli bir ticaret merkezi olan ve silah imalatının da yapıldığı bu şehrin Roma için önemini vurgulayarak sözlerini tamamladı.

 

MÖ. 9.yy'a ait HEYKEL ELE GEÇTİ

31 Ağustos 2006
Mersin'de MÖ.9. yy'a tarihlenen heykelcik, tarihi eser kaçakçılarında yakalandı. Mersin Müze Müdürü Songül Ceylan, "Arami kültürünü yansıtan, Güney Anadolu-Kuzey Suriye özelliği taşıyan ve yerel bir tanrıyı simgeleyen 26 cm. boyundaki heykelin nerede bulunduğunu araştırıyoruz. Daha büyük örnekleri Gırbelle Höyük'te bulundu ve Mardin Müzesinde sergileniyor" diye bilgi verdi.
Cumhuriyet

"ALTIN POST"TAN SANAT GALERİSİNE

31 Ağustos 2006
Ordu nun Perşembe ilçesi Çaytepe mevkiinde bulunan ve "ALTIN POST" efsanesinin geçtiği yer olarak bilinen Yason Burnu'ndaki kilise restore edilerek sanat galerisi olarak düzenlenecek. Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Günay, içi halen boş taş yapılı kilisenin kısa zamanda onarılacağını söyledi.
Dünya

HERAKLEIA HIERONU

9 Ağustos 2006
Deniz'linin Tavas ilçesine bağlı Kızılcabölük beldesi yakınındaki Herakleia Hieronu Anıt Mezarında bir kabartmada bulunan Artemis başı kesilerek çalındı. Açılan soruşturmada bekçisinin ifadesi alındı.
AA., Cumhuriyet

HASANKEYF

1 AGUSTOS 2006

Ilısu barajının temelleri 5 Agustosta atılıyor.
Ilısu barajının etki alanında kalacak HASANKEYF çalışmaları için 53 milyon dolar ayrıldı.

Bakalım 53 milyon dolar Hasankeyf'i kurtarak mı?

Onbeş yıl ömür biçilen Ilısu barajı, bilinen 208 sit alanını daha sulara gömecek.

COLESIA

AVUSTURYALILAR COLESIA KENTİNİ İSTİYOR

Denizli
Güney Avustralya'nın Flinders Üniversitesinden gelen heyet , antik Colesia kentinin kazısı için bir gayret içinde olduklarını, Kültür Bakanlığı ve Üniversite ile ortak bir çalışma yürütmek istediklerini ancak bazı bürokratik engeller dolayısıyla henüz tam bir sonuca varılamadığını belirtti. 2008 yılı itibariyle kazıların başlama ihtimalinin olduğunu ve bu konudaki gayretlerini sürdürdüklerini söyledi. Lycus vadisinin ilk şehrinin Colesia olması nedeniyle bu bölgede yapılacak kazıların oldukça önemli olduğunu vurguladı. Heyetteki arkadaşların yaklaşık dört yıldan beri bu konuda araştırmalar yaptıklarını, bu çalışmalarıyla ilgili Sayın Vali'ye bilgi sunduklarını, Alan Cadwallader'ın İngiliz Arkeoloji Enstitüsünde aylar süren bir araştırma yaptığını, heyetteki üyelerin kendi konularında lisansüstü eğitim aldıklarını ve çalışmalarına başlamak için sabırsızlandıklarını sözlerine ekledi. Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Adem Özel de ziyaretlerinden ve kendilerini bilgilendirmelerinden dolayı heyete teşekkür etti. -

GÖBEKLİTEPE POSTA PULU OLDU gobeklitepe

19 Temmuz 2006
Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Göbeklitepe'nin pulunu bastırdı. Son günlerde dünya medyasının gündemine oturan Göbeklitepe böylece daha çok dikkati çekecek. Yüz bin adet bastırılan, sigara paketi büyüklüğündeki pul, Şanlıurfa'dan postalanan gönderilere yapıştırılacak. Pulun üzerinde İngilizce ve Türkçe olarak "Göbeklitepe, 11.500 Yıllık Dünyanın En Eski Tapınağı" yazılı. Göbeklitepe Kazı başkanı Doç. Klaus Schmidt, Almanya'da 6 ay önce çıkan ve ikinci baskısı yapılan kitap için; Türkçesi ve İngilizcesi yıl sonunda çıkacak dedi. Kitapta, Şanlıurfa'nın Örencik Köyü yakınlarındaki Göbeklitepe'nin bulunuş öyküsü, arkeolojik kazılar sonucu bulunan
tarihi yapılarla ilgili bilgiler yer alıyor.

ZEUGMA

zeugmaZeugma-2003
Kazı Çalişmaları

Görkay: "Zeugma arkeopark olacak"

20 Temmuz, 2006

Gaziantep'in Nizip ilçesinde Birecik Barajı gölü kıyısındaki Zeugma antik kentinin kazı, restorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarıyla arkeopark haline getirilmesi amaçlanıyor.

Zeugma'da geçtiğimiz yıl başlatılan kazıya başkanlık eden Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Kutalmış Görkay, yeni çalışmalara 1 ağustosta başlayacaklarını söyledi.

Çalışmalara bu yıl Fransa, ABD ve İsveç'ten de katılım olacağını kaydeden Görkay, "25 temmuzda Gaziantep'te olacağız. Son hazırlıklarımız yapıp 1 ağustosta çalışmaya başlayacağız. Çalışmalar 30 ekime kadar sürecek" dedi.

Çalışma uzun yıllar sürecek

Dionysos ve Danea villaları üzerinde 2005'te başlattıkları çalışmaları bu yıl da sürdüreceklerini belirten Görkay, villaların üzerini kapatarak yerli ve yabancı turistlerin gezebileceği mekanlar haline getireceklerini anlattı.

Görkay, "bir bölümü baraj gölü suları altında kalan Zeugma'da uzun yıllar sürecek bir çalışma başlattık. Kazı, restorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarıyla Zeugma'yı bir arkeopark haline getirmeyi amaçlıyoruz" dedi.

Kutalmış Görkay, önemli bir kültür mirası olan antik kentin korunması ve turizme kazandırılmasına Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın büyük önem verdiğini vurguladı.

Tarihte Zeugma

Zeugma antik kenti MÖ 300'de Büyük İskender tarafından 'Selevkeia Euphrates' adıyla kuruldu. Romalı komutan Pompeius, MÖ 64'te kendine yaptığı yardımları karşılığında I. Antiachos'a verdi.

Kommagene'nin dört büyük şehrinden biri olan kent, MÖ 31'den itibaren tamamıyla Roma'ya bağlandı ve köprü, geçit anlamına gelen 'Zeugma' adını aldı.

Roma döneminde büyük bir zenginlik ve ihtişam yaşayan Zeugma, MS 256'da Sasani kralı I. Şapur tarafından ele geçirilerek yakılıp yıkıldı. Daha sonra yaşadığı depremden büyük zarar gördü ve bir daha kendini toparlayamadı.

İlk kazı 1987'de

Zeugma'da ilk kazı, bir kaçak kazı ihbarı üzerine Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü tarafından 1987'de gerçekleştirildi. Kazıda oda biçimli aile kaya mezarda, mezar sahiplerine ait heykeller bulundu.

Antik kentte ikinci kazı 1992'de yine bir kaçak kazı ihbarı üzerine Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdürü Rıfat Ergeç tarafından yapıldı. Bu kazıda taban mozaiği ve villa gün ışığına çıkarıldı.

Kentin önemli bir bölümünün GAP kapsamında inşa edilen Birecik Barajı'nın göl suları altında kalacak olması nedeniyle 1993'ten itibaren yerli ve yabancı bilim adamlarından oluşan çok sayıda ekip Zeugma'da kurtarma kazıları yürüttü.

Kazılarda gün ışığına çıkarılan eserlerin en önemlileri olarak değerlendirilen mozaikler, Mark heykeli, duvar resimleri ve kil mühür baskı koleksiyonu halen Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor.

Bakanlar Kurulu'nun 2005 yılında aldığı kararla antik kentte yürütülecek çalışmalara başkanlık etme görevi Doç.Dr. Kutalmış Görkay'a verildi.

Zeus Şiir Dinletisi

19.07.2006 zeus, arkeoloji dunyası
1. Dinleti Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu'da yapıldı Birinci Zeus Şiir Dinletisi, şairlerin katılımıyla İda dağı'nın Zeus Altarı olarak bilinen mekanda yapıldı. Birinci Zeus Şiir Dinletisini, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu Belediyesi ve Küçükkuyu Kültür Turizm Derneği' ortaklaşa düzenledi. Mitolojide Zeus'un Hera ile buluştuğu ve Truva ovasındaki savaşların yönetildiği yer olarak bilinen İda dağı eteklerindeki Zeus Altarında yapıldı. Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen şairler birbirinden ünlü şiirlerini Mitolojide adı geçen Zeus Altarında okudular.

ÜÇ MİLYON ESERE 1600 KİŞİ

Müzeler Genel Müdürü açıkladı: Dolmabahçe Sarayı'nda 1200, 3 milyon eserin yer aldığı diğer müzelerin tümünde 1600 kişi çalışıyor Mardin Müzesi'nde kayıp olmadığı, ancak 24 bin eserden 12 bin eserin kaydının bulunmadığı ortaya çıktı 'Kalifiye eleman 600' Müzelerde sürekli kadro yetersizliği gündemde. 93 müzeye bağlı 92 birimde toplam 1600 personelimiz var. Bu rakam Avrupa standartlarının çok altında. TBMM'ne bağlı Dolmabahçe Sarayı'nda 1200 personel çalıştığını ve 600'ünün kalifiye eleman olduğunu öğrendim. 2006 başlarında Bakanı'mızın (Atilla Koç) talimatlarıyla DÖSİMM imkânları ile 80 arkeolog ve sanat tarihçi alındı. Bunun dışında bu ay 69 arkeolog ataması yapılacak. Bunlara bekçi, memur ve diğer personeli ilave edersek, son bir yılda müzelerde yeni işe başlayanların sayısı 300'ü geçiyor. Ayrıca Bakanı'mızın, Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile yaptığı görüşme sonucunda da merkezi sınav ile müzelerimize 227 arkeolog ve 173 sanat tarihçisi atanması yönünde bir mutabakata varıldı. Eserlerin sayısına bakılınca müze sayısı çok yetersiz. Almanya'da 10 bin müze var. Sahip olduğunuz eserleri koruyamıyorsunuz diye yurtdışından da tepkiler geldi. 32 müzede sayımlar devam ediyor. Umut ederim ki müzelerdeki eserlerimiz eksiksiz ve orijinal çıkar. Mardin Müzesi'nde yürütülen inceleme tamamlandı. Eksik çıkmadı, ancak 24 bin eserin 12 bini envantere kayıtlı değil.
Ömer Erbil, Milliyet, 16/7/2006

Kırıkkale'de 25 milyon yıllık fosiller

02.07.2006
Kırıkkale (AA) - Kırıkkale'de, yaklaşık 25 milyon yıl önce yaşadığı sanılan, karada yaşamış en büyük memeli olan bir gergedan türü Baluchitherium'un fosilleri bulundu.

Türkiye, Pakistan, Kazakistan, Çin ve Moğolistan'dan sonra Baluchitherium'un fosilleri bulunan 5. ülke oldu.

Fosiller, Kırıkkale'nin Delice ilçesi yakınında çalışan Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, Paris Milli Doğa Tarihi Müzesi ve Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Jeoloji Bölümünden oluşan ekip tarafından bulundu.

MTA Tabiat Tarihi Müzesi Müdürü Alaattin Vural, Paris Milli Doğa Tarih Müzesi Paleontoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şevket Şen ve MTA'da Paleontolog Sibel Karaman, 2000 yılından beri bölgedeki arazilerin jeolojik yapısı üzerinde çalışırken fosilleri bulduklarını söylediler.

2005 YILI EN ÇOK PARA KAZANAN 5 ANTİK KENT

1- EFES
2- TROIA
3- BERGAMA
4- ASPENDOS
5- PERGE

2005 YILI EN FAZLA PARA KAZANAN 5 MÜZE

1- TOPKAPI SARAYI MÜZESİ
2- AYASOFYA MÜZESİ
3- GÖREME AÇIKHAVA MÜZESİ
4- MEVLANA MÜZESİ
5- BODRUM MÜZESİ

85,5 Milyon YTL.

2005 yılında müze ve ören yerlerini gezen yabancı ve yeri ziyaretçilerden 85,5 YTL gelir elde edildi.

TOPKAPI SARAYI; 3 milyon 300 bin ziyaretçi
AYASOFYA; 1 milyon 400 bin ziyaretçi
Mevlana Mz.; 552 bin ziyaretçi
GÖREME AÇIK HAVA Mz.; 466 bin ziyaretçi gezdiler

20005 yılında kapalı 31 müzeden 25'i açıldı

Bolu Müzesi
Marmaris Müzesi
Sinop Müzesi
Tire Müzesi
Kütahya Çini Müzesi
Birgi Çakırağa Konağı ziyarete açıldılar

Afrodit Genetriks

Adana Arkeoloji Müzesi Müdürü Kazım Tosun, Gaziantep'in Nizip İlçesi yakınlarında bulunan Zeugma Antik Kenti'nden çıkartılıp 1931 yılında Adana Arkeoloji Müzesi'ne teslim edilen Afrodit Genetriks heykelinin Gaziantep'e götürülmesine izin vermeyeceğini söyledi.

aphrodite
Kazım Tosun yaptığı açıklamada, 75 yıl önce Zeugma Antik Kenti'nden çıkarılan ve o dönemde Gaziantep'te müze olmadığı için Adana Arkeoloji Müzesi'ne teslim edilen mermer Afrodit heykelinin, Gaziantep Arkeoloji Müzesi'ne götürülmek istendiğini belirtti. Tosun, 1 metre 21 santimetre yüksekliğinde, üzerinde şeffaf bir giysiyle ayakta duran, sağ eliyle belinden sarkan giysi tomarını tutan ve dirsekten kırık olan sol elinde ise elma bulunan aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit heykelinin M.S. 2. yüzyılda yapıldığını ve Roma dönemine ait bir eser olduğunu kaydetti. Afrodit heykelinin Gaziantep Arkeoloji Müzesi içinde bulunan ''Afrodit evinde'' sergilenmesi için milletvekili ve sivil toplum kuruluşlarının girişimlerde bulunduğunu hatırlatan Tosun, "Zeugma'dan çıkartılan 79 eserden 8'i müzemizde sergileniyor. Afrodit heykeliyle birlikte fıstık tutan çocuk kabartması ve aslan kapı eserleri de müzemizden alınmak isteniyor. Bu 3 eser müzemizin en önemli eseri. Yıllar sonra bu eserlerin müzemizden alınması kabul edilemez" dedi.

Adana Arkeoloji Müzesi'nin 1924 yılında kurulduğunu ve bölge müzesi olarak hizmet verdiğini ifade eden Tosun, "Adana'dan çıkartılan birçok tarihi eser İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor. Türkiye'de her açılan yeni müze Gaziantepliler'in yaptığını yaparsa bir karmaşa yaşanır. Bu karmaşaya meydan vermemek lazım. 3 eserin müzemizde kalması için gösterdiğimiz çabaya Adana milletvekilleri Ziya Yergök ve Recep Garip'ten başka kimse destek vermedi. Gaziantepli canla başla tarihi eserleri müzesine götürmek için çaba harcarken ben bu savaşta tek başıma kaldım. Ama ne olursa olsun müzeden tek bir eser dahi vermeyeceğim. Buna göz yumulursa müzede tarihi eser kalmayacak. 76 yıldan bu yana müzemizde sergilenen ve çok önemli olan bu eserleri kesinlikle vermeyeceğim. Bu konuda mücadelemi sürdüreceğim" diye konuştu.

 
2006 arkeoloji haber arşivi-1 2006 arkeoloji haber arşivi-3
2006 arkeoloji haber arşivi-2

 
        mesaj kutusu  Konuk  Defteri     

arkeolojidunyasi@gmail.com

bana ulaşmak için yukardaki maili kullanın veya üzerine tıklayın