arkeoloji dunyası
DASKYLEION

ARKEOLOJİ DÜNYASI

ARKEOLOJİ ETKİNLİKLERİ

ARKEOLOJİ BELGESELLERİ

ARKEOLOJİ HABERLERİ

arkeoloji haber arşivi

ARKEOLOJİ KAZI HABERLERİ

ARKEOLOJİ KAZILARI

 

ANTİK BÖLGELER

ANTİK KENTLER

ANADOLU UYGARLIKLARI

MÜZELER

TARİH ÇAĞLARI

MİTOLOJİ

Tanrılar-Tanrıçalar-Kahramanlar ve Atrübüleri

ARKEOLOJİ SÖZLÜĞÜ

ARKEOLOJİ MAKALELERİ

 

ARKEOLOJİ KİTAPLARI

ARKEOLOJİ GEZİLERİ

İST. ARK. MZ. SEMİNERİ

 

ARKEOLOJİ GEZİLERİM

ARKEO DOSTLAR

ARKEO İLGİNÇ

SÖZ SİZDE

MESAJINIZ VAR

YEREL ARAŞTIRMACILARIMIZ

ARKEOLOJİ HOCALARI

ARKEOLOJİ SİTELERİLİNKLERİ

 

  DASKYLEION ve 2006 KAZILARI

ULAŞIM

Bursa-Balıkesir ana yolunu Bandırma ilçesine bağlayan yolda, DASKYLEION tabelasını gördüğümüz yerden sapıyoruz. 6 Km. sonra tellerle çevrili bir tepe, üzerindeki kalıntılar ve Daskyleion'u anlatan tabela bizi karşılıyor. Yola devam ederseniz, yarım daire çizerek, tepenin üzerine kadar arabanızla çıkabiliyorsunuz.
Son iki kilometresi stabileze yolda, her vasıta gidebilir. 6 Km.lik köy yolu doğayla içi içe geçiyor. Kazı mevsiminde, ayçiçeği tarlaları yolculuğa eşlik ediyor.


En yakın yerleşim yeri Bandırma ilçesine bağlı Ergilli Köyü (2 Km.). Kentin yeraldığı tepe, HİSARTEPE olarak adlandırılıyor.

Prof. Tomris Bakır Daskyleion
Kazı alnına ulaştığımızda, Kazı Başkanı Prof. Tomris Bakır ve asistanlarını sahada çalışırken bulduk.
Pers Satraplık Sarayında o gün bulunan pithosu inceliyorlardı. İçinde şarap olduğuna karar veriliyor.

 

ali fusun guneygul
Önce Prof. Tomris Bakır, Daskyleion hakkında bilgi veriyor.
Arka planda Satraplık sarayı kalıntıları görülüyor. Sağda duvarın yanındaki yol tapınağa gidiyor.

Tomris Hocamız, asistanı Aylin Hanımı çağırıyor. Gerekli gördüğü hatırlatmaları yapıyor. Üzerinde durulacak mekanlara dikkati çekiyor. Ören yerinin tümünü Aylin Hanım gezdirecek. Uzman Arkeolog Aylin Yaldır, Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Doktora öğrencisi. Başarılı bir arkeolog, konusuna hakim, iyi bir konuşmacı. Tüm sahayı, Aylin Hanımla yorgunluk duymadan inceliyoruz. Bitmek bilmez sorularımızı sabırla ve engin bilgisiyle cevaplıyor.

Ark. Aylin YALDIR
Arkeolog Aylin Yaldır, arkeoloji dünyasından Füsun'la, Daskyleion'daki ender gölgeli yerlerden birinde.
Anıtsal kent kapısı, çatıyla korumaya alınmış. Çeşitli devirlerin duvar işçiliği belirgin.

Daskyleion'da 2006 kazı mevsiminin en büyük buluşu, Anıtsal Kapıya ulaşan, büyük bazalt bloklarla döşenmiş CADDE. Üzerinde tekerlek izleri görülen caddenin 6-8 m. lik bölümü açığa çıkarıldı. Cadde, yukarıdaki kapıya ulaşıyor.

daskyleion
Gezinin sonunda Ayli Hanım bize bir sürpriz yapıyor. Tepenin özel bir yerine götürüyor. Birden Ağustos sıcağı yerini tatlı bir serinliğe bırakıyor. Muhteşem bir manzara. Manyas Kuş Cenneti, bütün ihtişamıya karşımızda. Ve Ksenophon'da geçen balık dolu çay, tepenin çevresinde nazlı nazlı akıyor.
Aylin Hanıma sormayı unutuyoruz, Derede hala balık var mı?
Teşekkürler AYLİN YALDIR.

Daskyleion'da gün, sabah 05 de kalkışla başlıyor. Kazıların paydos saati ve kazı evine dönüş 13.30. Ekip, kendilerini kazı evine götürecek münibüse binmiş, Aylin Hanımı bekliyor. Geciktirdiğimiz için özür diliyor, hepsine yardımlarından dolayı teşekkür ediyoruz.

Prof. Tomris BAKIR
Prof. Tomris Bakır, arkeoloji dünyası ekibiyle.
Arka planda çatıyla koruma altına alınmış mekan, Tapınak. Prof. Bakır, Zerdüşt Tapınağı olduğu konusunda iddialı.



Daskyleion, ülkemizdeki en kapsamlı belkide tek, araştırması yapılan, Pers Yerleşim Yeri.

Daskyleion, Antik Çağın Mysia bölgesinde yer alıyor. Lydia Kralı Gyges (687-645) tarafından, babası DASKYLOS'un adı verilerek kurulduğu söylenir.
MÖ. VII. yy.ın ortalarından itibaren yerleşim gördüğü anlaşılıyor. Mö. VI. yy da Persler, büyük bir satraplık merkezine dönüştürdüler. Askeri bir kale haline getirdiler. 547-334 yılları arasında Pers Eğemenliğinde kaldı. Burada Pers Satrabı PHARNABAZOS'un bir sarayı ile PARADEİSOS (cennet) denen parklar (Manyas Kuş Cenneti) ve bağlı köyler bulunuyordu.

Antik Çağ yazarlarından Ksenephon; "Yiyecek çok boldu. Av hayvanları kaynıyordu. Her türlü balık bir çayla akıyordu." diye yazar. Bu çay tepenin etrafında halen akmaya devam ediyor.

2002 kazı mevsiminde, Büyük İskender'in MÖ. 334 yılında Daskyleion satraplık merkezine gelerek şehri yıktığı ortaya çıkarıldı. Bu olay satraplığın da sonu oldu. Olayın izleri Perslerin yaptığı sur duvarında görülmektedir.
1998 yılı kazılarında, MÖ.VI. yy.a tarihlenen Babil mührü bulundu.

Daskileion, keneye karşı ilaçlanmış. Korkmadan çalışılıyor ve gezilebiliyor. Birçok ören yerinde bu hassasiyetin olmadığını gördük. Hatta birinde, bir vaka yaşanmasına rağmen gene de önlem alınmadığını öğrendik.

Ark. Aylin YALDIR
Aylin Hanım, içten, sevecen, neşeli ve güzel bir bayan

Aylin Yaldır, kentin en fazla Bizans Döneminde tahrip edildiğini söylüyor. Çeşitli yapılarda kullanılan şipolyen malzemeleri gösteriyor. Her yapıda bu devşirme mimari ve plastik blokları görmek mümkün.

Daskyleion ders gibi bir ören yeri. Pers, Hitit, Phryg, Hellenistik, Roma, Bizans surları, yapıları ve duvar inşa teknikleri bir arada görülüyor.

daskyleion
Daskyleion deneyimli işçilere sahip. Resimde görülen buluntuyu çıkaran yakışıklı işçinin bu yıl, dördüncü kazı mevsimi imiş.

daskyleion
Daskyleion surlarından

daskyleion
Daskyleion buluntusu kabartma

 

 
        mesaj kutusu  Konuk  Defteri     

arkeolojidunyasi@gmail.com

bana ulaşmak için yukardaki maili kullanın veya üzerine tıklayın